Netwerken

haal er een return uit

netwerken

Waarom sommige mensen een return halen uit netwerken en jij misschien niet !

Een aantal jaren geleden was ik aanwezig op een meeting van een businessclub en had ik een gesprek met een ander lid. Hij vertelde me dat “netwerken” voor hem echt niets opleverde, terwijl hij nochtans meer dan genoeg moeite deed. Hij was al een aantal jaren heel actief aan het netwerken, was veelvuldig aanwezig op meetings van de businessclub en op andere recepties, iedereen wist wie hij was en wat hij deed… maar het leverde niets op.  

Herkenbaar ?

Tijdens het gesprek probeerde ik te achterhalen wat deze man nu precies verwachtte van zijn netwerk. Welke aanbevelingen of doorverwijzingen wou hij graag krijgen ? Wat was zijn persoonlijk doel van zijn netwerkinspanningen ? Met welk doel voor ogen was hij ooit lid geworden van deze businessclub ?   Ik vroeg dus op de man af of hij me kon antwoorden op deze vragen.

Tot mijn verbazing kon hij die antwoorden onmiddellijk opsommen, tot in het kleinste detail. Zijn verwachtingen van zijn netwerkinspanningen waren zelfs helemaal niet verkeerd of onhaalbaar. Hij vertelde me dat hij op zoek was naar betrouwbare zakenmensen, die hem persoonlijk in contact konden brengen met de juiste leidinggevende personen binnen grote bedrijven, verantwoordelijk voor een bepaald soort onderzoek.

Het was duidelijk dat deze man hier lang en goed over had nagedacht. Hij wist exact wie hij wou spreken binnen die grote bedrijven, om zijn diensten en expertise toe te lichten. Hij wist ook zeer goed dat het verschrikkelijk moeilijk zou zijn om zelf zomaar die personen te contacteren. Hij wist dat dit via een netwerkrelatie zoveel gemakkelijker zou verlopen, na een persoonlijke introductie door een “warm” contact, iemand die reeds bekend was bij het doelbedrijf.  

Mijn volgende vraag voor deze persoon stak een vinger in de wonde : “Schitterend dat je dit zo precies kan aangeven en dat je ook weet dat dit via een netwerkcontact zoveel meer kans op slagen heeft. Wanneer je jezelf voorstelt aan een nieuw contact, of tijdens een netwerkevent, vertel je dit dan ook ?”

Mijn gesprekspartner keek me heel verbaasd aan en besefte toen dat hij nog nooit eerder aan zijn netwerkrelaties had verteld waarmee ze hem het best konden helpen.   Wil je resultaat behalen uit je netwerkinspanningen, vertel je gesprekspartners dan ook zo duidelijk mogelijk hoe ze jou kunnen helpen. Vertel hun met wie je graag persoonlijk in contact zou komen. Vertel wat je precies aan het zoeken bent, wat zelfs elke maand iets anders kan zijn !  

Je netwerkcontacten zullen aan jou denken wanneer ze je goed genoeg kennen, je een uitstekende reputatie geniet en ze ervan overtuigd zijn dat je hun doorverwezen contacten correct en professioneel zal helpen. Maar dit heeft uiteraard tijd nodig. Een doorsnee netwerker bouwt minstens 3 jaar aan zijn professioneel netwerk, zijn reputatie en credibiliteit, alvorens dit begint vruchten af te werpen.  

Ben je niet specifiek ergens naar op zoek, dan kan je nog steeds zo nauwkeurig mogelijk duidelijk maken wie jouw klanten zijn. Zeg vb. niet “Ik ben immo-makelaar, actief in de private huizenmarkt”, maar zeg “Ik ben immo-makelaar en richt me hoofdzakelijk naar jonge koppels die hun eerste woning aankopen in de ruime regio rond Genk. Ik ben ook steeds op zoek naar instapklare panden die in dit plaatje passen”.  

Wil je graag snel resultaat zien van je inspanningen, maak het je netwerk dan zo eenvoudig mogelijk om de juiste personen met jou in contact te brengen. Zorg dat ze zeer duidelijk weten naar wie of wat je op zoek bent, of hoe ze jou het best kunnen helpen !

Al het nieuws

De website van Meesschaert en Partners maakt gebruik van cookies.    Meer info   AANVAARDEN